Valeistutuksia

22.9.2018

Sain ystävältä mehikasveja etupihan kukkapenkkiä varten. Testimielessä laitoin kuten suunniteltu, sadevesiputkiin yhdet kasvamaan ja loput valeistutukseen varsinaiseen penkkiin. Näin mikäli putkissa olevat eivät selviä talvesta, minulla on uudet kappaleet niihin laitettavaksi. Sadevesiputkissa on hiekka-multa sekoitus noin 60-40 % suhteessa.

Samalla siirsin myös takapihalta kaksivuotiset samettikukat etupihan penkkiin, en kuitenkaan napannut kokonaisuudesta kuvaa. Etupihan penkistä kirjoitinkin jo aiemmin jotain pientä.

Ruohosipuli on monivuotinen kasvi, joten siirsin myös ne penkkiin takapihalle. Koemielessä pienemmässä ruukussa ollut sai jäädä ruukkuun ja koko ruukku meni maahan, ja isommassa amppeliruukussa olleen istutin sen viereen ilman ruukkua. Katsotaan miten käy! Luulisin, että ainakin ruukuton selviää. Ensi kesäksi teen pihalle istutuslaatikot ja olisi tarkoitus siirtää ruohosipuli sitten laatikkoon muiden yrttien kanssa. Eikä haittaa jos molemmat selviävät, silloin minulla on kaksi ruohosipulipuskaa kahteen eri paikkaan laitettavaksi.

Tomaattien kanssa otin tietoisen riskin ja siirsin ne ruukkuihin. Nämä isot tomaatit eivät osoita vielä mitään kypsymisen merkkejä, kirsikkatomaateista laitoinkin edellisessä postauksessa että ovat kypsymässä. Niitä on syöty ja vielä muutamia tomaatteja on ulkona kellastumassa, keltaisia kun ovat. Hyviä ovat olleet.

Isot tomaatit joko selviävät tai sitten eivät. Nyt kun ovat ruukuissa, laitoin verkosta kehikon niiden ympärille ja saan peitettyä yöksi kankaalla. Jospa tämä parantaisi mahdollisuuksia, että saattaisivat jopa kypsyä. Aika paljon riippuu siitä, kuinka paljon suuttuivat, kun kesken tomaattien kasvattamisen saivat aika kovaa kohtelua osakseen.

Ensi kesänä taidan laittaa vain pieniä kirsikkatomaatteja kasvamaan ja unohtaa nämä isommat kaverit.

Sain mehikasvilähetyksen mukana myös pienen juurakon raparperistä. Kyllä ensi kesä on juhlaa, kun tämä suuri herkku kasvaa taas omalla pihallani! Raparperin istutin keskikokoiseen muoviastiaan, pohjalle ruukkumursketta (pohjassa tietenkin reiät), päälle hiekka-multa sekoitusta ja koko komeus kaivetaan vielä maahan. Raparperin istutan näin siksi, että jos sitä joutuu joskus siirtämään, se on todella hankalaa sillä raparperi kasvaa aivan pienestäkin juurenpalasta uudelleen samaan paikkaan mikäli sitä siirtäessä jää yhtään jäljelle. En myöskään tiedä onko nyt kyseessä sellainen pienempi sievä raparperi vai sellaisia pitkiä varsia ja jättikokoisia lehtiä tekevä. Hauska odottaa ja katsoa, mitä keväällä alkaa maanpinnalle pukata! Molemmat ovat yhtä hyviä, oli tämä sitten kumpi vaan versio.