Viikko 39

24. – 30.9.2018

Syyskuun viimeisellä viikolla saapuivat Kainuuseen yöpakkaset. Piti oikein alkaa miettiä, pitääkö tässä kohta jo soitella autolle renkaanvaihtoaikaa, minä kun teetän sen muilla ja renkaatkin ovat säilössä liikkeessä. Mahtuu ulkovarastoon enemmän pihajuttuja, kun näin järjestää asiat (heh).

Ruska on saapunut nopeasti, kaikkialla on keltaista ja punaista ja oranssia ja kaikkia muitakin kauniita värejä. Olen kulkenut niin katse maassa etsien sieniä ja marjoja, että vasta kun asia tuli puheeksi, silmäni aukesivat ja tajusin, että näin on käynyt. Metsässä olen kohdannut muita sienestäjiä ja tämä lähitienoo on kyllä melkoisen tyhjäksi poimittu. Satunnaisia karvarouskuja on löytynyt. Aion vielä jatkaa sienestystä, tässä pitäisi kerätä myös värjäyssieniä erääseen projektiin. Valevahveroita poimin pururadan pientareelta aivan polun vierestä, niitä en suuhuni laittaisi sellaisesta paikasta kerättynä, mutta värjäykseen käyvät.

Närhi on vieraillut monena päivänä pihassa, siilien vesikipolla käy juomassa. Olen vielä laittanut siileille ruokaa, vaikka nyt en ole enää joka ilta nähnyt käyvätkö pihassa. Vähensin ruuan määrää hieman siltä varalta, että se menee suoraa lintujen tai muiden eläinten suuhun.Toki hyvähän se on muidenkin tankata talvea varten, mutta ehkä ennemmin linnuille kuitenkin siemeniä kuin turvotettuja nappuloita. Siilit sain kyllä kunnolla lihotettua ja se on hyvä.

Pihassa on lisäksi näkynyt peippoja, mustarastaita ja paljon talitiaisia. En ole kysynyt, mutta luulen, että naapurilla on jo ruokintapiste viritettynä, kun linnut niin viihtyvät pihassamme. Minun olisi myös tarkoitus sellainen laittaa, mutta taidan mennä pelkällä läskipallotelineellä ja palloilla tai makkaroilla tämän talven. Tikkaa ei ole vähään aikaan näkynyt, mutta koputukset ovat kuuluneet eli ei tikkakaan kaukana ole. Punarinnat lienevät jatkaneet matkaansa ulkomaille talvehtimaan, käytettyään käpyvaraston loppuun.

Alla kuva pihastani torstaina 27. päivä. Iso haapa pitää sitkeästi kiinni vihreistä lehdistään (vas. sivussa) ja siinä oli viikolla vain muutamissa yläoksissa keltaisia lehtiä. Naapurini on ahkerana jo haravoinut omaa pihaansa, minä vasta harkitsen. Monen vuoden lehdet pihan perällä saavat tarjota multatäydennystä istutuksiini ensi keväänä.