Joulukuu 2019

Viikot 48/2019 – 1/2020, 25. marraskuuta – 31. joulukuuta 2019

Luontorikasta alkanutta vuotta meille kaikille! Teen poikkeuksellisesti koko joulukuun päivityksen kerralla. Kiireiden vuoksi en vain jaksanut ja ehtinyt tehdä päivityksiä. Jotenkin se koulusta valmistuminen marraskuussa laukaisi jonkinlaisen ”nyt on lupa levätä” – tilan, ja olen ollut aika saamaton kuvaamaan mitään tai kirjaamaan havaintoja. Uusi vuosi aloitetaan kuitenkin uusissa merkeissä, nyt on levätty tarpeeksi ja palataan ruotuun.

Pääpuheenaihe joulukuussa taisi olla itselläni erittäin vaihtelevat lämpötilat. Koko joulukuun lämpötilojen vaihtelu oli nopeaa ja -25 celsiuksesta tärähdettiin lämpimiin loskakeleihin jo seuraavana päivänä. Tasaisiakin jaksoja toki oli, mutta nämä huiput jäävät mieleen.

Yhtenä päivänä lähdin kotoa töihin aamupäivällä, työpaikalleni oli 12km matkaa. Kotona mitarissa oli -14 mutta työpaikalle kun pääsin, -25. Yllättävän nopea vaihtelu noin lyhyellä matkalla. paikalliset tiesivät kertoa, että kirkolla on aina kylmempää. Asunhan itse toki pienen mäen päällä metsän ympäröimänä, joka jo itsessään vaikuttaa asiaan, kun työpaikan ympäristössä on avaraa tasaista maastoa ja hieman kauempana sitten ihan peltoakin.

Tässä muutama kuva vuoden viimeiseltä päivältä, eli päiväkävelyltä 31.12.2019.

Jos vuoden 2019 vetäisi pakettiin, niin mieleen jäi viileä kesä, huono kasvukausi puutarhassa ja kovat pakkaset tammi-helmikuussa sekä nämä joulukuun nopeat lämpötilanvaihtelut. Birdlifen lintuhavainnointiin sain kokoon nolosti vain 32 lintua, mutta tästä se lähtee, vuonna 2020 aion taas osallistua ja ehkä opin uusia lintuja vuoden aikana, jolloin lista kasvaa. Ainakin kesäiset pöllöhavainnot (äänestä) jäivät vahvistumatta, kun en tuntenut mikä pöllö oli kyseessä milloinkin. 1.1.2020 sain listalle jo 4 lintua: varpunen, sinitiainen, talitiainen ja harakka.