Viikot 1-3 2020

Sumua ja vesisadetta sunnuntaina 19.1.2020

1. – 19. tammikuuta 2020

Sumua ja vesisadetta, niistä on Kainuun talvi tehty.. Eipäs vaan hetkinen! Mikä se tällainen talvi on. En uskoisi talveksi, jos ei olisi lunta. Pakkasta on harvakseltaan, lähinnä öisin, ja sen takia nuo lumetkin kai pysyvät maassa. On melko poikkeava talvi, ja uutisoitukin siitä on. Kainuusta etelään lunta ei juuri ole, ja olenpa nähnyt kuvia kastemadoista ja kotiloista pääkaupunkiseudulta. Samaan aikaan Utsjoella pakkasennätykset paukkuivat rikki.

Kirsikat muuten kukkivat Tukholmassa, ei ole siis naapurissakaan ihan normaali talvimeno, vaikka Tukholma onkin aika etelässä, ainakin täältä Kainuusta katsottuna.

Torstaina 16.1. ei sentään satanut vettä.

Kun sää on ollut niin masentava, niin kirjoitanpa jotain aivan muuta. Orionin tähtikuviossa sijaitseva Betelgeuze on jossain vaiheessa muuttumassa supernovaksi. Tähtitieteen puolella kun ollaan, aikahaarukka on sellainen satatuhatta vuotta. Nyt kuitenkin siltä suunnalta on löydetty jonkinlaista signaalia, joten katseet taivaalle silloin kun se ei ole pilvessä. Jos tähtiasiat kiinnostavat, niin kannattaa vilkaista Ylen kattava artikkeli tuosta linkistä.